Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

Ωκεανός η Θεσσαλία πριν 700 εκ. χρόνια

Ένας ωκεανός, στο μέγεθος του Ατλαντικού, υπήρχε πριν από περίπου 700 εκατομμύρια χρόνια στον «κορμό» της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης και της Θεσσαλίας.

Ωκεανός η Θεσσαλία πριν 700 εκ. χρόνια
Πρόκειται για την περιοχή από τη Φλώρινα μέσω των Γρεβενών προς τη Λαμία, όπου, σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχει ένα αρχαίο όριο που διαχωρίζει την Αφρική από την Ευρώπη.
Όπως ειπώθηκε στη διάρκεια επιστημονικού συνεδρίου από τον επίκουρο καθηγητή Πετρολογίας στο Καποδιστριακό πανεπιστήμιο Αθηνών Δημήτρη Κωστόπουλο «στην περιοχή αυτή το έμπειρο επιστημονικό μάτι συναντά ορισμένα από τα σημαντικότερα γεωλογικά φαινόμενα, που χρησιμοποιούνται για την τεκμηρίωση της θεωρίας των λιθοσφαιρικών πλακών».
Όπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Μακεδονία» «σήμερα τα υπολείμματά του βρίσκονται στις οροσειρές της Πίνδου του Βούρινου και του Κόζιακα, συνεχίζοντας να διαφωτίζουν τους επιστήμονες για το πώς οι ήπειροι και οι ωκεανοί δημιουργούνται και καταστρέφονται.
Οι σαράντα Έλληνες και ξένοι επιστήμονες, που συμμετείχαν στο συνέδριο, επισκέφτηκαν, τις περιοχές αυτές της Δυτικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας για να γνωρίσουν μερικά από τα αρχαιότερα πετρώματα της Ελλάδας αλλά και μερικά από τα σημαντικότερα γεωλογικά φαινόμενα που χρησιμοποιούνται από τους επιστήμονες για την τεκμηρίωση της θεωρίας των λιθοσφαιρικών πλακών, η οποία αφορά -μεταξύ άλλων- τη μετακίνηση ηπείρων και τη δημιουργία αλλά και την καταστροφή ωκεανών.
Οι ξένοι επιστήμονες, από τους κορυφαίους στον κόσμο, που συμμετείχαν στο επιστημονικό συνέδριο, μαζί με τους έλληνες συναδέλφους τους, επισκέφθηκαν τα αρχαιότερα πετρώματα της Ελλάδας, ηλικίας 700 εκατομμυρίων ετών, στο Φωτεινό Τρικάλων και στη Δεσκάτη Γρεβενών.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα πετρώματα αυτά είναι γρανίτες και δημιουργήθηκαν στο βόρειο περιθώριο μιας μεγάλης ηπείρου που υπήρχε τότε στο νότιο ημισφαίριο, γνωστής ως Γκοντβάνα.
Το περιθώριο αυτό αποσχίσθηκε από την Γκοντβάνα στις αρχές του Παλαιοζωικού αιώνα, πριν από περίπου 490 εκατομμύρια χρόνια και μετακινήθηκε βόρεια, κάνοντας ένα ταξίδι περίπου 70 εκατομμυρίων ετών, για να προσαυξηθεί στο νότιο περιθώριο μιας άλλης μεγάλης ηπειρωτικής μάζας που υπήρχε τότε στο βόρειο ημισφαίριο και είναι γνωστή ως Λαυρασία».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΜΠΕΣ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | coupon codes