Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Τι έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Ε.Ο. Τρικάλων – Λάρισας



Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα αποκαλύφθηκαν κατά την διαπλάτυνση της Εθνικής Οδού Τρικάλων – Λάρισας, στο τμήμα Φαρκαδόνα – Μεγαλοχωρίου στην ευρύτερη περιοχή του χωριού Πετρόπορος, μετά τον εντοπισμό και διερεύνηση διεξοδικών τμημάτων. Η ΕΡΕΥΝΑ με τη βοήθεια του προϊσταμένου της ΛΔ΄ Εφορείας κ. Λεωνίδα Χατζηαγγελάκη φέρνει στο φως αυτά τα ευρήματα.
Δύο τομείς
Στις χιλιομετρικές θέσεις 45+727 και 45+685 ορίστηκαν, αναφέρει ο κ. Χατζηαγγελάκης αντίστοιχα οι Τομείς Α και Β, για να εξηγήσει:
«Στον Τομέα Α τα αρχιτεκτονικά στοιχεία είναι λίγα. Αποκαλύφθηκαν δύο πρόχειρα τοιχία, ένα τμήμα λιθόστρωτου και κάποια ενιαία τμήματα πατημένου πηλού, καθώς και κάποια μικρά στρώματα καταστροφής που φαίνεται να σχετίζονται με πίθο που αποκαλύφθηκε στη θέση του. Επισημαίνεται πως σε βάθος από 1,30 μ. έως 1.50 μ. περίπου αποκαλύπτεται ασβεστιτική κρούστα πάνω από την οποία εντοπίζονται τα αρχιτεκτονικά στοιχεία που μας έδωσε η ανασκαφή. Επίσης, έχουν καταγραφεί αρκετοί λακκοειδείς τάφοι με τον σκελετό σε στάση εκτεταμένη ή συνεσταλμένη. Καταγράφηκε πληθώρα κινητών ευρημάτων και κεραμικής. Στον τομέα Α εντοπίσθηκαν και αγγεία, ακέραια ή τμήματα αυτών όπως μυροδοχεία, θραύσματα ταφικού αγγείου ( πιθανώς κυπέλλου), τμήματα μικκύλων αγγείων, καθώς και τμήματα αγγείων τεχνικής Bratislava, όπως έχουν αποκαλυφθεί στην Πετρομαγούλα και στις Μικροθήβες στην περιοχή του Βόλου. Επίσης συλλέχθηκε αγγείο όπου στη μία πλευρά φέρει ανθρωπόμορφα χαρακτηριστικά, όπως μάτια, φρύδια, μύτη και αμυδρά αποδίδεται σχηματικά το στόμα με μία απλή καμπύλη. Τα αγγεία και η υπόλοιπη κεραμεική χρονολογούνται στην πρώιμη εποχή του Χαλκού».



Ταφικός χώρος
Όσον αφορά τον τομέα Β, τονίζεται πως δεν αποκαλύφθηκε κάποιο άλλο αρχιτεκτονικό στοιχείο πλην ημικυκλικής κατασκευής που είναι ταφικός χώρος, καθώς στην εξωτερική-κυρτή πλευρά της ημικυκλικής κατασκευής αποκαλύφθηκε παιδικό κρανίο και εσωτερικά δεύτερο κρανίο ενήλικα, αποσαθρωμένο. Σε όλο τον χώρο γύρω από το κρανίο, σημειώνεται το χώμα έχει υποστεί καύση, για να εξηγηθεί:
«Συλλέχθηκαν κυρίως κινητά ευρήματα όπως κεραμική και αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Να επισημάνουμε επίσης ότι στον Τομέα Β αποκαλύφθηκαν 4 τάφοι ένας εκ των οποίων μεταφέρθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Πρόκειται για λακκοειδή τάφο με σκελετό ενήλικα ενταφιασμένου σε στάση συνεσταλμένη με το αριστερό χέρι λυγισμένο στο ύψος της λεκάνης και το δεξί λυγισμένο στον αγκώνα και δίπλα στο κρανίο. Είναι τοποθετημένος πάνω στο φυσικό έδαφος και περιμετρικά από την βόρεια πλευρά ορίζεται από 4 μικρούς ασβεστόλιθους, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι ημικυκλικά γύρω από τον σκελετό. Ο σκελετός σώζεται ακέραιος και έχει μέγιστο ύψος 1,17 m (κατά την στάση του ενταφιασμού του). Ο τάφος ήταν χωρίς κτερίσματα. Από την κεραμεική που άφθονη υπήρχε στο χώρο της ανασκαφής χρονολογείται στη μέση εποχή του Χαλκού».
Κι άλλα σημεία
Παράλληλα με τους τομείς, συμπληρώνει ο αρχαιολόγος, διερευνήθηκαν και άλλα σημεία. Στην Χ.Θ. 38+480 αποκαλύφθηκε και διερευνήθηκε κεραμικός κλίβανος κυκλικού σχήματος ο οποίος σώζεται από το μέσον μέχρι την βάση του.
Κατά την διάνοιξη χαντακιού μήκους 60 μ. και πλάτους 5 μ. κάθετου προς Ε.Ο., για την δημιουργία τεχνικού έργου, σχετικού με την διαπλάτυνση του δρόμου , εντοπίστηκε στρώμα καταστροφής. Βρέθηκε σε μια λωρίδα μήκους 10 μ. και πλάτους 2 μ. στα δυτικά του έργου, σε βάθος –1,00 μ. από την φυσική επιφάνεια του εδάφους. Περιελάμβανε στρώμα από τμήματα κεράμων ατάκτως σκορπισμένα. Κάτω από αυτό το στρώμα προέκυψαν τμήματα αγγείων ελληνιστικής περιόδου, καταλήγει ο ίδιος.

Στον Πετρόπορο
Στα ανατολικά του Πετροπόρου και σχεδόν εντός των ορίων του χωριού πάνω σε χαμηλό λόφο-μαγούλα, εντός περιφραγμένου χώρου, ο οποίος χρησιμοποιούνταν ως μαντρί, 38 μ. νότια από το 46+450 χλμ της Ε.Ο. διερευνήθηκαν, συνεχίζει ο κ. Χατζηαγγελάκης, 3 τάφοι από λάρνακα ψαμμίτη και συλλέχθηκε και μια επιτύμβια στήλη. Παράλληλα, στα ανατολικά του χωριού Πετρόπορος, νότια της Ε.Ο Τρικάλων - Λάρισας, κατά την κατασκευή του κόμβου αποκαλύφθηκε κτίριο σε σχήμα Π και νοτίως αυτού, στρώμα καταστροφής (καταλαμβάνει έκταση περίπου 12,00 Χ 9,00 μ.) με μεγάλη ποσότητα κεραμικής και πολλά ίχνη καύσης. Επίσης εντοπίστηκαν οστέινα εργαλεία, λεπίδες οψιανού και πυριτόλιθου, μια χάλκινη βελόνη, υφαντικά βαρίδια, καθώς και ένα ειδώλιο γυμνής γυναικείας μορφής τύπου Φ. Τα αρχαιολογικά στοιχεία στη θέση αυτή χρονολογούνται στην Ύστερη εποχή του Χαλκού (Μυκηναϊκή).
Παράλληλα, αναφέρει ο αρχαιολόγος, εντοπίστηκαν 22 τάφοι (λακκοειδείς, λάρνακες και κιβωτιόσχημοι), καθώς και δύο (2) σκελετοί ζώων (ενός αλόγου και ενός σκύλου). Επισημαίνεται επίσης ότι στην ίδια ευρύτερη περιοχή εντοπίστηκε κλίβανος της ελληνιστικής εποχής σε βάθος –0,60μ από την φυσική επιφάνεια του εδάφους. Ο κλίβανος διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση. Είναι σχεδόν τετράγωνου σχήματος, διαστάσεων 3,00 Χ 3,15 μ. Στην πάνω επιφάνειά του εντοπίστηκαν στις δύο πιο μακρές πλευρές δύο σειρές αεραγωγών.

Εντάσσονται
Όλα αυτά τα αρχαιολογικά ευρήματα που χρονολογούνται από τη νεολιθική εποχή έως και τα πρώιμα ρωμαϊκά χρόνια, καταλήγει ο κ. Χατζηαγγελάκης, εντάσσονται στην ευρύτερη περιοχή όπου άκμασε η αρχαία Πέλλινα, μία από της σημαντικότερες πόλεις της τετράδας Εστιαιώτιδας. Το πιο σημαντικό στοιχείο όμως για την περιοχή είναι η αποκάλυψη στοιχείων που φανερώνουν τη διαρκή ανθρώπινη δραστηριότητα καθ’ όλη την περίοδο της εποχής του χαλκού, συμπληρώνει ο ίδιος.
Λεζάντες:
10-1-1: Κόμβος Πετροπόρου, μυκηναϊκή κεραμεική
10-1-2: Κόμβος Πετροπόρου, ταφή ιπποειδούς
10-1-3: Πετρόπορος, Ειδώλιο μυκηναϊκό
10-1-4: Πετρόπορος, κεραμεική
10-1-5: Τομέας Α, τμήμα αγγείου
10-1-6: Τομέας Β, Ταφή ΜΕΧ
10-1-7: Τομέας Β, Ταφικό αγγείο



Η ΕΡΕΥΝΑ e-erevna.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΜΠΕΣ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | coupon codes