Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

Το αναπτυξιακό όραμα του δήμου Φαρκαδόνας


Στην εκπόνηση ενός επιχειρησιακού προγράμματος προχωρά ο δήμος Φαρκαδόνας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που στοχεύει στην ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων που θα δώσουν αναπτυξιακό όραμα στην περιοχή.


Όπως επισημαίνεται στο σχετικό δελτίο Τύπου της δημοτικής αρχής «η περιοχή της Φαρκαδόνας θα πρέπει να καταβάλλει ιδιαίτερη προσπάθεια στην αξιοποίηση της φυσικής και πολιτιστικής της κληρονομιάς, δεδομένου ότι διαθέτει σημαντικούς πόρους οι οποίοι δεν είναι αξιοποιημένοι.

Στον τομέα της κοινωνικής συνοχής, το ζήτημα της αδυναμίας της περιοχής να περιορίσει την αναχώρηση των νέων αποτελεί πλέον αναγνωρισμένο πρόβλημα και η ανάγκη να υπάρξουν προσπάθειες για τον περιορισμό αυτής της πληθυσμιακής αφαίμαξης γίνεται αποδεκτή από το σύνολο σχεδόν της τοπικής κοινωνίας».
Οι στρατηγικοί στόχοι του αναπτυξιακού οράματος της δημοτικής αρχής εξειδικεύονται ως εξής:
- Αξιοποίηση της θέσης της περιοχής στον άξονα Λάρισας – Τρικάλων ως τόπο προσέλκυσης νέων κατοίκων και επιχειρήσεων:
- Προσφορά στον πληθυσμό της ενός ποιοτικού πλαισίου ζωής μέσω ποιοτικών χωροταξικών και πολεοδομικών ρυθμίσεων και εξασφάλισης των απαραίτητων εξυπηρετήσεων και κοινωνικο-πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
- Ανάδειξη της εικόνας της περιοχής ως τόπο με φυσική και πολιτιστική κληρονομιά και σύνδεσή της με την τοπική οικονομία μέσω ολοκληρωμένων σχεδίων δράσης.
- Ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα της περιοχής που αφορά τόσο τις ενδογενείς δυναμικές με αξιοποίηση των τοπικών τεχνογνωσιών, όσο και την προσέλκυση επενδυτών (ντόπιων και ξένων) στο ΒΙΠΑ Φαρκαδόνας.
- Διαμόρφωση του βόρειου τμήματος του Δήμου σε ζώνη με ορθολογική περιβαλλοντική διαχείριση.
- Ανάδειξη του πρωτογενή τομέα ως βασικού παράγοντα αειφορικής διαχείρισης του χώρου για την προώθηση ποιοτικών και ταυτοτικών κτηνοτροφικών προϊόντων, μέσω της συμπληρωματικότητας γεωργίας και κτηνοτροφίας.
- Διεύρυνση και ενίσχυση των εταιρικών μορφών με τη συμμετοχή των φορέων και δρώντων του τοπικού, νομαρχιακού και περιφερειακού επιπέδου (Τοπική Διακυβέρνηση) με την ενεργή υποστήριξη της τοπικής αναπτυξιακής εταιρείας (ΚΕΝΑΚΑΠ).
- Βελτίωση της οργάνωσης και λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου ώστε να εξασφαλίζεται η εξυπηρέτηση των πολιτών του.
- Ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους του Δήμου με στόχο την ενίσχυση του ρόλου του μέσα από την ανάπτυξη συνεργασιών με τους γειτονικούς Δήμους.
Το επιχειρησιακό πρόγραμμα έχει να κάνει με τη συνεργασία του δήμου με το Εργαστήριο Αγροτικού Χώρου της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή κ. Δημήτρη Γούσιο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΜΠΕΣ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | coupon codes