Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

Εικόνες του παρελθόντος ζωντάνεψαν στην Φαρκαδόνα


ρκετές δεκαετίες πριν, τότε που το σύνολο των δρόμων της Φαρκαδόνας ήταν ακόμη χωματόδρομοι και που τα απογεύματα τα κορίτσια και τα αγόρια των γειτονιών χάλαγαν τον κόσμο με τα παιχνίδια και τις φωνές τους, τότε που ελάχιστα «μοτοσακό» αναστάτωναν την ησυχία του χωριού, λίγο πριν ο ήλιος δύσει, εκεί, μέσα σε μια αυλή κοπέλες με χαμογελαστά πρόσωπα αναζητούσαν τα μελλούμενα.
Μια γιορτή ήταν για εκείνες οι πρώτες ημέρες του Μαΐου. Μια ξεχωριστή γιορτή για το νεαρόκοσμο της Φαρκαδόνας και των γύρω χωριών. Μια γιορτή χαρούμενη αλλά και μυστηριακή, που ισορροπούσε στο τελετουργικό της και γινόταν τόσο απρόβλεπτη, όσο απρόβλεπτοι ήταν οι άνθρωποι που συμμετείχαν σε αυτή.
Στις 2 Μαΐου, οι κοπέλες έπαιρναν τα σταμνιά και πήγαιναν στις βρύσες ή στα πηγάδια να γεμίσουν νερό και να το μεταφέρουν στο προκαθορισμένο σπίτι, όπου είχαν στολίσει με λουλούδια ένα δοχεία για να το ρίξουν μέσα.


Το νερό αυτό το έλεγαν αμίλητο γιατί κατά την μετάβαση των κοριτσιών στις βρύσες και την επιστροφή, δεν έπρεπε να μιλήσουν, παρά τα έντονα πειράγματα των αγοριών. Αν κάποια υπέκυπτε και μιλούσε, έπρεπε να χύσει το νερό και να πάει να ξαναγεμίσει.
Στο δοχείο με το αμίλητο νερό, έβαζε κάθε κοπέλα μια μικρή ανθοδέσμη που είχε προετοιμάσει και για να το ξεχωρίζει από τα άλλα, έδενε ένα σημάδι που ήταν δαχτυλίδι ή σκουλαρίκι κ.α. Μετά το δοχείο σκεπαζόταν με κόκκινο πανί, το οποίο έδεναν με σκοινί και κλείδωναν με κλειδαριά. Όλες μαζί τραγουδούσαν και χόρευαν. Κάθε ανθοδέσμη μελετιόταν από την κοπέλα στο όνομα ορισμένου προσώπου που θα ήθελε να παντρευτεί.
Ο Κλήδονας τοποθετούνταν στην ύπαιθρο, για να τον βλέπουν τα άστρα την νύχτα. Την επόμενη το πρωί, τον έπαιρναν μέσα στο σπίτι πριν τον δει ο ήλιος.
Αυτό το έθιμο, τον «Κλήδονα» αναβίωσαν το πρωί της Κυριακής οι γυναίκες του Συλλόγου Γυναικών Φαρκαδόνας στην πλατεία της έδρας του Δήμου. Όλα έγιναν, όπως ορίζει η παράδοση. Νεαρά κορίτσια έριξαν ένα αντικείμενο στο δοχείο με το αμίλητο νερό που ήταν σκεπασμένο με κόκκινο πανί.
Το έθιμο αναβίωσε μετά από χρόνια στην περιοχή χάριν της πρωτοβουλίας του Συλλόγου Γυναικών Φαρκαδόνας.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι φορέων του νομού καθώς και πλήθος Φαρκαδόνιων που έφεραν στην μνήμη τους εικόνες από άλλες εποχές.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Φαρκαδόνας κ. Χρήστος Τόλιος, ο οποίος υποσχέθηκε κάθε στήριξη στους φορείς που αναλαμβάνουν να διαδώσουν στην νέα γενιά τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΜΠΕΣ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | coupon codes